PRÉM MALOM
VENDÉGHÁZ
BAKONYNÁNA

 

KIRÁNDUL A CSALÁD

Bakonynána - Római fürdő

Jelzés: ,

A falu lejtős főutcáján kell végigmenni az országos kék jelzésen, majd balra kanyarodva a Gaja-patak völgyébe, annak bal partján folytassuk utunkat. Beérünk a hegyek közé, az egyre szűkülő völgybe. Mindkét oldalon sziklákat látunk. A patak mélyen alattunk halad. Végül egy erdei pihenőhelyre érünk. Itt érdemes letáborozni. Ha továbbmegyünk a patak mentén, halljuk, majd később látjuk is a Római-fürdő vízesését. Ez a Keleti-Bakony legszebb helye. A patak hatalmas üstöket vájva ereszkedik le a függőleges sziklafalak közé. A jobb oldalon barlangjelzést találunk kb. 100 m-re, mely a Savanyú Jóska-barlanghoz vezet. Ez egy 12 m hosszú mészkőbarlang. A pihenőhelytől a patak jobb oldalára áttérve a jelzésen visszajutunk a faluba. A Gaja szűk völgyének másik oldalán haladunk, majd a műútra rátérve érünk be Bakonynánára.

 

 

Csesznek

Bakony hegység északi oldalán található, a történelmi hagyományú, páratlan szépségű várrom tövében meghúzódó, s mégis könnyen megközelíthető Csesznek.

www.csesznek.hu

 

 

Tési malmok

Már az őskorban lakott volt, mint a leletek bizonyítják; a középkorban pedig két település: Egyházastés és Kistés falvak léteztek e területen. A XVI. század végére mindkét Tés elnéptelenedett, csak Palota várának felszabadítása után tért vissza a lakosság. Tés magyar-német vegyes lakosságú falu lett, vallását tekintve pedig katolikus és evangélikus. A XIX. század végére több mint másfél ezer volt a lakosok száma, később - elsősorban Várpalota elszívó hatása miatt - csökkent a népesség.
A fennsíkon az állandó szél erejét kihasználva négy malom is dolgozott, ebből mára kettő maradt.

 

 

Ördög árok

Az "Ördög-árok, a víz és tán a földrengések borzasztó remekműve... vihartól felizgatott kőtenger. Az egész árok medréből háznyi nagyságú sziklák tornyosulnak - itt nem látsz talpalatnyi földet, minden lépted sziklára esik." írta Rómer Flóris 1860-ban.

Ördögi séta (Bakonyi Ördög-árok)

 

 

Zirc

Zirc festői fekvésu kisváros a Magas-Bakonyban, a Zirci-medencében. Magyarország legmagasabban fekvő városa (a városközponton a 400 m-es szintvonal halad át).

Nevezetességei:

  • A város jelképe a ciszterci Bazilika minor.

  • A város központi részén elhelyezkedő ciszterci monostor

  • Bakonyi Természettudományi Múzeum

  • Reguly Antal Műemlékkönyvtár

  • Reguly Antal szülőházában alapított Múzeum és Alkotóház

  • Egyedi értéke a városnak a nemzetközileg ismert és elismert természetvédelmi terület, az Arborétum is.

  • Agrárműszaki gyűjtemény

www.zirc.hu

PROGRAMOK

HASZNOS LINKEK

Volán menetrend

Cseszneki nyár